Torcularium. El llegat del vi i de l'oli en el paisatge

2/5/2014


Els alumnes s'han avançat. Hem descobert Torcularium, gràcies a una entrada del seu feisbuc. Hi hem entrat i... Oh, sorpresa! un blog rigorós i espectacular. 
Pel que hem vist, l'Eloi Font ja tenia un blog des del 2012;La mirada de l'Òliba, apunts per una cartografia de l'oblit. En aquest blog, l'Eloi ha anat penjant referències d'espais naturals curiosos; balmes, avencs, coves... referències a patrimoni arqueològic o de construccions populars; sepulcres excavats en pedres, tines medievals excavades en pedra, estacions de tren que mai han tingut un passatger, vies que no porten enlloc, pobles abandonats... referències a trets de cultura popular o curiositats i construccions diverses, com l'entrada corresponent al túnel de l'Argentera.
L'Eloi, però es va anar interessant especialment per les construccions rupestres o no tant de l'oli i del vi. Així, el 5 de gener d'enguany penja un post en el seu blog que comença: "Avui neix Torcularium, un blog nou dedicat exclusivament a la petja del vi i l'oli en el paisatge històric", més endavant segueix: "De totes les tasques dedicades a la vinya la verema és la que concentra més activitat. Entre les empremtes que la verema ha deixat en el nostre entorn hi ha les tines o cups i les premses. Durant molt de temps aquests artefactes van ser de fusta i eren bastits sobre bases de pedra o paviment. 
De les estructures de fusta antigues lògicament no n'ha pervingut res, però hi ha casos en
que el basament de les premses era fet a la roca i fins i tot en la roca es van excavar més tard els cups, sovint fora del mas i al costat de la vinya, quedant amb el pas dels segles colgats o oblidats, de manera que ens ha quedat un conjunt patrimonial de molt d'interès, escampat i encara poc conegut, almenys pel que fa a Catalunya. A d'altres bandes: Rioja, Galicia, Provença, Portugal,... d'aquests elements rupestres se n'ha fet més divulgació." El títol d'aquest post és: Inventari de tines i premses rupestres. El final del post, després d'una bona introducció històrica hi llista 24 bases de premses de biga excavades en roca, 16 premses verticals excavades en roca i 244 cups excavats en roca, un inventari, com ell ben bé diu; provisional. Naturalment, tot és sempre provisional en arqueologia.
A Torcularium, de tota aquesta llista impressionant, ja n'ha publicat 90 fitxes. Fitxes, tot s'ha de dir, d'una qualitat extraòrdinària. Totes il·lustrades per fotografies de l'autor. 
En el nostre país, on no hem gaudit d'un estat que protegís la nostra cultura, el nostre patrimoni ni les nostres senyals d'identitat, més aviat on quasi sempre hem sofert un estat que ha maldat per destruir-les o falsejar-les, bona part de la cultura s'ha salvat per l'esforç anònim, a vegades ingent, abnegat i desinteressat de molta gent anònima -no tothom-. Hi estem tant acostumats, que no hi donem el valor que mereixen, però en altres cultures, potser perquè no en tenen necessitat, aquests comportaments són escepcionals i altament reconeguts. El treball de l'Eloi Font, mereix ser reconegut. Des del nostre blog, aquest petit homenatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada